Onze varkens

Onze moedervarkens worden gefokt met Deens Landras x Deense Yorkshire. Dit creëert een ras dat haar goede vleeseigenschappen doorgeeft aan haar nakomelingen. Bovendien zijn deze dieren heel vruchtbaar. De vadervarkens zijn Duitse Pietrains. Dit zijn bevleesde dieren die geschikt zijn voor de Duitse markt. De biggen die hieruit voortkomen erven deze goede eigenschappen.

Voor het insemineren van de zeugen maken wij gebruik van het sperma van de eigen beren in onze KI-stal. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van derden en  wordt de kans op ziekte insleep sterk beperkt. We selecteren onze beren op basis van de vleeskwaliteit en voerefficiëntie. Na een quarantaineperiode van 8 weken worden ze gescreend en vervolgens ingezet. Deze manier garandeert ook het beste sperma, dat in ons eigen laboratorium op kwaliteit wordt onderzocht.

Betere kwaliteit
Nieuwe zeugen worden gefokt bij Bruvar in Bruchem. Wanneer ze volwassen zijn, vervoeren we ze met eigen transport naar Dreumel. Voor het fokken maken we gebruik van Deense genetica. Hierdoor geeft de moeder haar eigenschappen als een hogere groei en meer vlees met minder spek door aan de big. Dit zorgt voor een betere kwaliteit die aansluit bij de behoefte van de consument.

Beste voeding
Als voeding ontvangen de varkens gecertificeerde kwaliteitsproducten, waaronder diverse restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zoals aardappelschillen, tarwespoeling en sojaschroot. Daarnaast krijgen ze tarwe en gerst dat we zelf fijnmalen tot meel. Wat de dieren verder nog nodig hebben wordt geproduceerd in de veevoerfabriek. De samenstelling is afhankelijk van voor welke dieren het voer bestemd is. Een vleesvarken dat moet groeien krijgt ander voer dan een zeug die melk moet geven. Water is het belangrijkste ingrediënt van de voeding. Dit komt uit een eigen bron en wordt gezuiverd door microfiltratie. Het water voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. We laten dit regelmatig testen in een erkend laboratorium.

Lucht in stallen
De lucht die onze moderne stallen ingaat wordt in de zomer gekoeld door waterverneveling. De luchttoevoer wordt geregeld met kleppen. Deze gaan verder open naar mate de temperatuur toeneemt. We overwegen in de toekomst de ingaande lucht te filteren met als doel ongewenste ziektekiemen buiten te houden.