Onze varkens

Wij verkopen grote koppels gezonde biggen van 9 à 10 weken oud. De dieren hebben een goede vleeskwaliteit en een hoge voerefficiëntie. De verkoop vindt wekelijks op vaste tijden plaats. Schone, gedesinfecteerde en geklimatiseerde vrachtwagens vervoeren de biggen van ons bedrijf naar vaste afnemers, die ze vervolgens grootbrengen tot vleesvarkens. Bij elk transport voor export is een dierenarts van de overheid aanwezig om de biggen en de vrachtwagen te controleren, zodat het ontvangende land weet dat ze gezonde dieren krijgt.

Voor het insemineren van de zeugen maken wij gebruik van het sperma van eigen beren in onze KI-stal. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van derden en wordt de kans op ziekte insleep sterk beperkt.

Onze varkens

Het zit in de genen

De beste Deense genetica

Betere kwaliteit

Nieuwe zeugen worden gefokt op onze locatie Bruchem. Wanneer ze volwassen zijn, vervoeren we ze met eigen transport naar onze andere locaties. Voor het fokken maken we gebruik van Deense genetica. Hierdoor geeft de moeder haar eigenschappen als een hogere groei en meer vlees met minder spek door aan de big. Dit zorgt voor een betere kwaliteit die aansluit bij de behoefte van de consument.

Voedselveiligheid

Regels op het bedrijf.

Onze medewerkers werken met protocollen zodat de dieren optimaal kunnen worden verzorgt. Bijvoorbeeld het hygiëne protocol:

De voeding van onze varkens bestaat uit gecertificeerd voer van de hoogste kwaliteit. Alleen dit voer is het beste voor onze varkens.

Restproducten voedingsmiddelenindustrie

Beste voeding

Als voeding ontvangen de varkens gecertificeerde kwaliteitsproducten, waaronder diverse restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zoals aardappelschillen, tarwespoeling en sojaschroot. Daarnaast krijgen ze tarwe en gerst dat we zelf fijnmalen tot meel.

Wat de dieren verder nog nodig hebben wordt geproduceerd in de veevoerfabriek. De samenstelling is afhankelijk van voor welke dieren het voer bestemd is. Een vleesvarken dat moet groeien krijgt ander voer dan een zeug die melk moet geven.

Water is het belangrijkste ingrediënt van de voeding. Dit komt uit een eigen bron en wordt gezuiverd door microfiltratie. Het water voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. We laten dit regelmatig testen in een erkend laboratorium.

Moderne technieken

Lucht in de stallen

Onze bedrijven liggen gunstig in hun omgeving en voldoen aan alle Europese eisen. Daarbij zijn de gebouwen door de overheid gecertificeerd. Doordat we uitbreiden en de stallen vernieuwen kunnen we gebruik maken van de modernste technieken.

Zoals warmtepompen en de beste voermachines. De lucht die onze moderne stallen ingaat wordt in de zomer gekoeld door waterverneveling. De luchttoevoer wordt geregeld met kleppen. Deze gaan verder open naar mate de temperatuur toeneemt. De lucht die eruit gaat gaan door de aanwezige Biologische luchtwassers.

Wij maken gebruik van biologische luchtwassers om de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof sterk terug te dringen. De lucht uit de stallen gaat eerst door een watergordijn. Hierdoor wordt het fijnstof er uitgehaald. Daarna stroomt de lucht door een waterfilter waarin bacteriën leven. Deze micro-organismes zetten ammoniak en geur om in stikstofwater. Dit kan vervolgens gebruikt worden als meststof voor de planten op het land.

Forse reductie uitstoot
De biologische luchtwassers verminderen de uitstoot met 85% ammoniak, 75% geur en 85% fijnstof. Tevens staan de luchtwassers rechtstreeks in verbinding met Omgevingsdienst Rivierenland zodat de gemeente altijd inzage heeft in de reductie van de uitstoot.

Allerhoogste gezondheidstatus

Antibioticagebruik

Ook wij zijn ons bewust van de toenemende publieke bezorgdheid over antibiotica. Daarom hebben wij de bewuste keuze gemaakt om varkens te produceren met de allerhoogste gezondheidsstatus. Echter is het net zoals bij mensen dat ze wel eens ziek kunnen worden. Door vroegtijdig dit te signaleren en de juiste zorg te bieden in overleg met de dierenarts kunnen we er voor zorgen dat we zo min mogelijk antibiotica gebruiken. We zijn hier zeer terughoudend in. Helaas is het sporadisch noodzakelijk en we streven er dan naar strikt het gebruik ervan zo gecontroleerd mogelijk te gebruiken zodat de hoogst mogelijke veiligheidsnormen worden gewaarborgd voor mens en dier.

Werken bij Dorvar

Wil jij ook werken en/ of stage ervaring op doen bij Dorvar?
Check snel de mogelijkheden!