Circulaire Kringloop

Bij Dorvar BV geloven we in circulaire economie.

 

Het varken is het ultieme kringloopdier

De varkenssector draagt in grote mate bij aan de benutting van waardevolle restproducten van de levensmiddelenindustrie. Dit wordt verwerkt in het voer zoals afval van bakkerijen, koekjes, friet enzovoort Nederland is hierin koploper, er zijn nauwelijks andere landen die de waarde van de restproducten zo benutten.

Energie neutraal

Onze bedrijven zijn energie neutraal. We hebben in totaal 14.000 zonnepanelen. Tevens hebben we geïnvesteerd in biomassa installaties zoals warmtepompen en biomassakachels. Biomassa is een duurzame energiebron en daarom milieuvriendelijk.

Mest

Dankzij ons akkerbouw bedrijf in Maasbommel kunnen we gedeeltelijk onze eigen granen en mais telen die we laten verwerken tot hoogwaardig varkensvoer. Op deze akkers rijden we ook de mest uit. Dit wordt op de meest bodemvriendelijke manier bemest. Hiervoor schakelen we de plaatselijke loonwerkers in. Zij hebben de kennis om het land zo duurzaam en verantwoord mogelijk te bewerken.

De overige mest gaat naar een biogasinstallatie. De varkensmest en de restproducten komen samen in een zogenaamde “vergister”. Tijdens de vergisting komt er gas vrij. Dit gas wordt omgezet in warmte en elektriciteit.

Voerhuis

Juist omdat het varken een ‘alleseter’ is, had vroeger bijna iedereen een varken bij huis lopen. Het varken at alle etensresten op. Dat is niet veranderd. Onze varkens eten nog steeds resten van aardappelen, bier, granen, citrusvruchten en plantaardige oliën. Maar ook de brood-, kaas- en snoepindustrie gooien resten niet zomaar weg. Zij weten immers dat Nederland veel varkens heeft, die deze resten maar wat graag eten. Bovendien bevatten de resten hoogwaardige eiwitten en mineralen, wat goed is voor de gezondheid van de varkens. Het voer wat wij onze varkens geven zijn gecertificeerde kwaliteitsproducten afkomstig van gerenommeerde veevoederbedrijven.

Het varken

Het varken is niet alleen voor het vlees zoals worst, speklapjes en karbonade. Alles van het varken wordt benut! Van neus tot staart.

Wist je dat we overal het varken tegenkomen? In verf, make up, medicijnen, brood en snoep. De botten zit in papier, batterijen, de huid wordt gebruikt voor tattooverf, gelatine, lolly’s, pepermunt enzovoort.